-
HERBATA ZIELONA BANCHA JAPOŃSKA BIO 60 g - MOYA MATCHA
Wysyłka w ciągu | 1-3 dni |
Cena przesyłki | 12.99 |
Dostępność | Duża dostępność 85 szt. |
Waga | 0.14 kg |
Kod kreskowy | |
EAN | 5904730935845 |
Masz pytania? |
SKŁADNIKI
Zielona herbata
bancha 100%* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Organiczna zielona
herbata z dojrzałych liści drugiego i trzeciego zbioru zbieranych z tych samych
krzewów co liście Senchy. Bancha to w Japonii popularna herbata codziennego
użytku. Liście z letnich i jesiennych zbiorów, z których powstaje naturalnie
zawierają mniej kofeiny (dwa razy mniej niż Sencha lub Gyokuro), mniej
substancji aromatycznych za to więcej garbników co daje Banchy jej wyrazisty
smak. W Japonii często podaje się ją do posiłków. Jej stosunkowo niska
zawartość kofeiny powoduje, że często pije się ją wieczorem. Mniejsza ilość
kofeiny (lub teiny, jak często nazywa się ten związek występujący w herbacie)
skutkuje również mniejszą goryczką naparu herbacianego w stosunku do Senchy.
Nazwa Bancha pochodzi od słów „ban" i „cha." „Cha" w języku japońskim to
herbata. Słowo „ban"(番) ma natomiast podwójne znaczenie. Może być rozumiane
jako odpowiednik tego co „zwykłe", „popularne" lub „codzienne." Natomiast
„ban" zapisane jako 晩o tej samej wymowie oznacza „późno" i odnosi się do
późnych zbiorów, z których pochodzą liści wchodzące w skład Banchy.
Bancha
zyskała na popularności w epoce Edo i jest dzisiaj drugą najczęściej pitą
herbatą zieloną w Japonii. Istnieje ponad 20 rodzajów Banchy o różnych
stopniach fermentacji i pochodzących z różnych regionów. Bancha jest herbatą
często rekomendowaną w diecie wegańskiej ponieważ jest najbogatszych źródeł
żelaza pochodzenia roślinnego (38mg / 100g Banchy). Moya Bancha pochodzi z
małych rodzinnych upraw w Prefekturze Kagoshima na wyspie Kiushu.
ZALECNE SPOŻYCIE I INNE
UWAGI
Ilość herbaty: 3-4g na 250ml
Czas parzenia: 3-4
min.
Ilość zaparzeń: 3
Temperatura parzenia: 70-80 C
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym
miejscu