-
Strefa klienta
-
Koszyk ( 0 )
- Kategorie
- Szukaj
-
Herbaty Czarne
Herbata czarna – jakie ma właściwości i jak powstaje?
Liście herbaciane zbierane są ręcznie. Po utracie nadmiaru wody poddawane są procesowi fermentacji, czyli utlenienia, co sprawia, że nabierają one aromatu i koloru. Aby zatrzymać proces fermentacji liście suszy się w gorących strumieniach powietrza. I tak właśnie powstaje czarna herbata.
Czarna herbata jest bogatym źródłem polifenoli i to one odpowiadają za prozdrowotne właściwości czarnej herbaty. Polifenole mają silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Według badań picie herbaty redukuje ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Teina występująca w czarnej herbacie poprawia koncentrację i działa pobudzająco.
Czarna herbata jest bardzo dobrym uzupełnieniem prozdrowotnej profilaktyki. Oczywiście musimy pamiętać, aby pić ją w rozsądnych ilościach. Zalecane jest picie nie więcej niż 3-4 filiżanki dziennie.