• Kategorie
  • Szukaj
  • Herbaty Białe, Czerwone

Biała herbata - jakie ma właściwości i jak powstaje?


Biała herbata sporządzana jest z młodych liści i pąków krzewów herbacianych. Zbiory poddaje się suszeniu, co sprawia, że liście nabierają białego koloru. Zaparzony napar przyjmuję jasnożółtą barwę i ma wspaniały, delikatny smak. Nieskomplikowany proces powstawania sprawia, że herbata charakteryzuje się niskim stopniem przetworzenia, co pozwala na zachowanie wielu substancji odżywczych i witamin. Biała herbata posiada więcej właściwości zdrowotnych, niż inne herbaty, co wynika z faktu, iż młode listki zawierają więcej antyoksydantów (przeciwutleniaczy), niż starsze liście herbaty. Biała herbata uważana jest za najszlachetniejszą. Pochodzi z Chin i niegdyś była napojem, na który mogli pozwolić sobie tylko najbogatsi.  

 

Czerwona herbata - jakie ma właściwości i jak powstaje?

 

Herbata czerwona uważana jest za najbardziej aromatyczną wśród herbat. Posiada korzenny smak i specyficzny zapach. Jest poddawana lekkiej fermentacji, która zostaje przerwana, gdy końce listków przyjmują lekko czerwony kolor. Ten rodzaj herbaty posiada wiele zdrowotnych właściwości, m.in. wspomaga trawienie, obniża poziom złego cholesterolu, chroni przed powstawaniem nowotworów, a także poprawia wygląd skóry.