-
HERBATA ZIELONA KUKICHA JAPOŃSKA BIO 60 g - MOYA MATCHA
Wysyłka w ciągu | 1-3 dni |
Cena przesyłki | 12.99 |
Dostępność | Dostępny 48 szt. |
Waga | 0.14 kg |
Kod kreskowy | |
EAN | 5904730935739 |
Masz pytania? |
SKŁADNIKI
Zielona herbata
kukicha 100%* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Kukicha to zielona
herbata, której skład w całości tworzą gałązki i łodygi liści - te części
herbacianych krzewów, których nie znajdziemy w innych herbatach. Stąd też jej
nazwa: „kuki" w języku japońskim oznacza łodygę lub patyk. Kukicha powstaje
przy okazji produkcji innych zielonych herbat kiedy blaszki liści są oddzielane
od pozostałych elementów. Jej smak przez to jest zdecydowanie inny:
delikatniejszy, słodszy i lekko orzechowy. Dzięki znikomej zawartości kofeiny
kukicha świetnie nadaje się do picia dla dzieci, kobiet w ciąży i o późnych
porach dnia. Z tego względu jest też, razem z hojichą, często rekomendowaną
herbatą w diecie makrobiotycznej. Kukicha posiada też wysoką zawartość
relaksującej teaniny. Teanina w liściach w procesie fotosyntezy zmienia się w
taniny, które dają „gorzkawy" posmak w herbacie. Ponieważ fotosynteza nie
zachodziw łodygach, mają one naturalną wysoką zawartość teaniny. Moya Kukicha
to najwyższej jakości kukicha, która powstaje w procesie produkcji matchy kiedy
liście i łodygi są odseparowywane od arachy (blaszki liści herbaty - półprodukt
matchy). W odróżnieniu od zwykłej kukichy jest bardzo delikatnie prażona (dużo
krócej niż hojicha). Dzięki temu uzyskuje silniejszy aromat i ciemniejszy
żółto-brązowy kolor.
ZALECNE SPOŻYCIE I INNE
UWAGI
Ilość herbaty: 3g na 250ml
Czas parzenia: 2-3
min.
Temperatura parzenia: 80-90 C
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym
miejscu