-
ŻYWE KULTURY BAKTERII DO KEFIRU "ZAKWASKA" BEZGLUTENOWE 1 g (2 FIOLKI) - VIVO
Wysyłka w ciągu | 1-3 dni |
Cena przesyłki | 12.99 |
Dostępność | Dostępny 40 szt. |
Waga | 0.02 kg |
Kod kreskowy | |
EAN | 4820148053968 |
Masz pytania? |
SKŁADNIKI
laktoza (z mleka),
sacharoza, mikroflora grzybków kefirowych: drożdże kefirowe, Lactococcus
lactis, Streptococcus thermophilus, Leuconostoc mesenteroides, Lactobacillus
acidophilus, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus,
Streptococcus thermophilus, Lactococcus lactis ssp. lactis.
OPIS
Zakwaska do KEFIRU
VIVO zawiera mikroflorę ziarna kefiru, żywe kultury bakterii, w tym pałeczki
kwasu mlekowego, bifidobakterie i drożdże kefirowe. Dzięki domowemu
przygotowaniu otrzymujemy kefir wyłącznie z naturalnie występującymi cukrami.
Domowy kefir ma wspaniały, orzeźwiający smak. Najlepszy wychodzi z mleka 2%
procentowego.
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA
Kefir można przygotować na dwa sposoby. Rzadszy w
konsystencji kefi uzyskasz dodając zawartość Zakwaski do mleka (od 1 do 3 l)
ogrzanego do temp. pokojowej (ok. 20-24 st. C). Zawartość Zakwaski należy
dokładnie wymieszać z mlekiem, naczynie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce
na 14 do 24 h. Aby uzyskać gęstszy kefir, należy go przygotować wg. przepisu
na jogurt: 1-3 l mleka pasteryzowanego zagotuj i ostudź do temp. +37 do +43
st. C. Do mleka dodaj zawartość fiolki i dokładnie wymieszaj. Naczynie z
mlekiem dokładnie przykryj, okryj kocem i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 8-10
godzin. Po tym czasie naczynie wstaw do lodówki i odczekaj kilka godzin - kefir
dodatkowo zgęstnieje. Spożyj go do 7 dni. Uzyskanym kefirem możesz zaszczepić
mleko jeszcze 2-3 razy używając 4 dużych łyżek kefiru na 2 litry mleka.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100
g
Wartość energetyczna - 1155 kJ / 276 kcal
Tłuszcz - 0,5
g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
Węglowodany - 60 g
w tym
cukry - 20,0 g
Białko - 8 g
Sól - 0 g
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w temperaturze od +2 do +8 stopni
C