Polacy kochają herbatę. Prawie 80% z nas pije herbatę codziennie, bez względu na porę roku. Co trzeci Polak pije herbatę nawet kilka razy dziennie. Przeciętny obywatel zaparza aż kilogram liści tego napoju w ciągu roku. Rodzaje herbat po jakie najczęściej sięgamy to herbata czarna oraz zielona, jednak coraz więcej osób z zaciekawieniem próbuje nowych, nieznanych smaków.

Jeżeli herbatę pijemy codziennie, a nawet kilka razy dziennie, warto zastanowić się nad tym skąd pochodzi, jaką ma zawartość i w jaki sposób została wyprodukowana.

HERBATA EKOLOGICZNA - CZYM SIĘ RÓŻNI?

Aby herbatę można było określić jako ekologiczną, producent musi spełnić określone normy. Taka herbata powstaje przede wszystkim z poszanowaniem natury – na żadnym etapie nie stosuje się, sztucznych nawozów, oprysków lub technik, które mogłyby źle wpłynąć na środowisko. Głównym celem rolnictwa ekologicznego jest wytwarzanie naturalnych produktów wysokiej jakości, które nie ingerują w ekosystem.


Zielony listek na produkcie to znak, któremu możemy zaufać.

Jeśli chcemy być pewni, że produkty, które kupujemy mają zdrowy, naturalny skład, warto kierować się oznaczeniem na opakowaniu. Przynajmniej 95% składników produktu oznaczonego certyfikatem ekologicznym musi pochodzić z upraw ekologicznych.

→ Dowiedz się więcej o certyfikacji żywności ekologicznej.←

Właściwości herbaty ekologicznej w skrócie:

  • Są produktem naturalnym (co najmniej w 95%)

  • Ich wytworzenie nie szkodzi środowisku

  • Nie zawierają szkodliwych dla zdrowia substancji

  • Nie są poddawane konserwacji

  • Mają naturalny, czysty smak i aromat

  • Nie zawierają ukrytych składników

  • Wpływają korzystnie na funkcjonowanie organizmu oraz zdrowie

 

Każdemu, kto nie próbował jeszcze herbat ekologicznych z całego serca polecamy! Dla niesamowitego aromatu, smaku, zdrowia oraz dobrego samopoczucia.

Produkty, które mogą Cię zainteresować  znajdziesz w kategorii: HERBATY I KAWY EKOLOGICZNE