Sezon grzybowy w Polsce został rozpoczęty!
Najlepszy czas na grzybobranie zaczyna się od połowy lata i trwa przez całą jesień, do pierwszych przymrozków. Ciepło oraz deszcz to prosty przepis na sporą ilość grzybów w lesie. Zbieranie grzybów jest relaksujące i przyjemne, a duże zbiory niesamowicie cieszą i pozwalają na pyszne eksperymenty w kuchni.
Grzyby są łatwe w obróbce, posiadają dużą ilość składników odżywczych oraz mają bardzo szerokie zastosowanie. Jeśli chcemy nadać naszemu daniu aromatu i podkreślić jego smak, warto dodać np. suszonego podgrzybka lub borowika.
Jak się przygotować i co zabrać ze sobą na grzyby?
- Jedno z ważniejszych rzeczy przed udaniem się do lasu to zdobycie odpowiedniej wiedzy na temat grzybów. Takiej wiedzy można szukać w atlasie grzybów, książkach lub na sprawdzonych stronach internetowych. Jeżeli jest to nasza pierwsza wyprawa na grzyby, warto odbyć ją z kimś bardziej doświadczonym. Praktyka pod okiem mistrza grzybobrania na pewno przyniesie bardzo szybkie efekty i nie pozwoli na popełnienie niebezpiecznych błędów.
- Koszyk na grzyby i nożyk to podstawa. Zbieranie grzybów do plastikowej reklamówki nie będzie najlepszym pomysłem, gdyż trzymane w niej grzybów może przyczynić się do rozwoju szkodliwych bakterii. Nożyk przydaje się podczas zbierania grzybów. Ważne jest, aby ścinać je bezpośrednio przy podłożu (pamiętajmy, aby nie wyrywać grzybów razem z grzybnią).
- Ciepłe ubranie oraz ciepły napój – o tym też warto pomyśleć przed wyprawą do lasu.
Najłatwiejszym i najszybszym sposobem na zakonserwowanie zbiorów jest ich wysuszenie. Doskonałym pomocnikiem tej czynności jest specjalna suszarka do grzybów, która pomoże zachować grzybom wspaniały smak i aromat. Grzyby możemy także ususzyć za pomocą piekarnika.
GRZYBY W SKLEPIE EKOMETMARK.PL <<--- SPRAWDŹ