Co jeść między posiłkami?

Natłok codziennych obowiązków sprawia, że często nie mamy czasu na wcześniejsze przygotowanie zdrowej przekąski, którą weźmiemy do pracy. Podczas 8 godzinnej zmiany niejednokrotnie sam obiad nie wystarcza, aby zaspokoić głód na cały dzień. Ochota na „coś słodkiego” bardzo często pojawia się w najmniej oczekiwanym momencie. Czy za wszelką cenę powinniśmy starać się zrezygnować z takiej przyjemności? Niekoniecznie!

Wśród czekoladowych batonów i ciastek, czy wysokokalorycznych chipsów można znaleźć wartościowe produkty, które dostarczą do organizmu wiele niezbędnych składników odżywczych i będą stanowiły zdrową przekąskę w ciągu intensywnego dnia.

Co zjeść, gdzy mamy ochotę na coś słodkiego?

Suszone owoce – zdrowa alternatywa dla świeżych owoców

Suszone owoce dostarczają dużo energii, są cennym źródłem witamin i minerałów oraz błonnika.

Przykładem są suszone morele, będące bogatym źródłem wapnia i fosforu. Skarbnicą prowitaminy A są suszone figi, zaś najwięcej błonnika znajdziemy w suszonych jabłkach i rodzynkach. Dodatkowo, w suszonych owocach zawarte jest sporo witaminy C i potasu.

Należy pamiętać, że suszone owoce są produktem wysokowęglowodanowym i wysokokalorycznym. Oznacza to, że spożywanie ich w dużych ilościach może skutkować dostarczeniem nadmiernej ilości kalorii, a następnie przyrostem masy ciała.

Na co warto zwrócić uwagę kupując suszone owoce?

Niektórzy producenci do konserwacji suszonych owoców wykorzystują dwutlenek siarki. Pozwala on zachować świeżość i lepszy wygląd owoców przez dłuższy czas, co według producentów zwiększa ich atrakcyjność. Zasady dla producentów produktów oznaczonych certyfikatem ekologicznym zabraniają wykorzystywanie dwutlenku siarki do produkcji suszonych owoców. Mamy wtedy pewność, że przekąska, po którą sięgamy, jest w pełni zdrowa i bezpieczna dla naszego organizmu.

Ekologiczne suszone owoce to sprawdzone produkty, idealne jako przekąska w ciągu intensywnego dnia.




Musy owocowe – pyszna i zdrowa przekąska w wygodnej formie

Wybierając musy owocowe warto sięgać po te z jak najprostszym składem. Najzdrowsze produkty maja w składzie tylko z naturalne składniki. Mamy wtedy pewność, że spożywając taki produkt będzie on wartością dla naszego organizmu.

Musy owocowe przygotowywane są w różnych smakach, co daje nam możliwość wyboru według naszych preferencji.

Warto pamiętać, że musy owocowe nie powinny być zamiennikiem świeżych owoców.


Batony i ciastka zbożowe – idealna przekąska dla każdego

Batony i ciastka to obszerne kategorie produktów, która kojarzone są głównie ze słodkimi, czekoladowymi przekąskami. Czy istnieją zdrowe ciastka i batony? Ależ tak! Zdrowszą ich wersją mogą być np. ciastka zbożowe lub batony zbożowe. Podczas wyboru najlepszej przekąski należy kierować się prostym składem bez dodatku cukrów.

Ekologiczne batony zbożowe oraz ekologiczne ciastka zawierają tylko naturalne składniki. Wybierając produkt oznaczony certyfikatem ekologicznym mamy pewność, że sięgamy po produkt sprawdzony i zdrowy

Batony i ciastka powinny być spożywane w odpowiednich porcjach.


Orzechy– bogactwo wartości odżywczych

Czy orzechy są zdrowe?

Pomimo, że orzechy mogą wydawać się nieatrakcyjną przekąską wśród całej gamy przeróżnych słodkich przekąsek, mogą one zaspokoić chęć sięgnięcia po coś słodkiego i niezdrowego. Orzechy są bogactwem energii, białka, witamin, minerałów, a także kwasów omega-3. Regularne spożywanie orzechów wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i sercowo-naczyniowego.

Z powodu wysokiej kaloryczności orzechów, należy zwracać uwagę na wielkość spożywanych porcji. Aby w pełni zachować ich pełne wartości odżywcze, powinno się unikać orzechów solonych, prażonych, czy aromatyzowanych.