Pyłek pszczeli (pyłek kwiatowy), jest źródłem niezwykle cennych składników odżywczych i ma szerokie zastosowanie. Poprawa koncentracji, wspomaganie układu odpornościowego, działanie przeciwbakteryjne, to tylko niektóre z jego zdrowotnych właściwości. Sprawdź jakie inne korzyści płyną ze spożywania pyłku pszczelego.

JAK POWSTAJE PYŁEK KWIATOWY (PSZCZELI)?

Zbieraniem pyłku z kwiatów zajmują się pszczoły. Mieszają go z niewielką ilością śliny lub nektarem, formują w kuleczki i za pomocą swoich odnóży przenoszą do ula. Świeży pyłek kwiatowy składany jest warstwami do komórek, ubijany wydzieliną z gruczołów ślinowych i pokrywany miodem. W ten sposób następuje proces fermentacji w temperaturze ok. 30 stopni C, dzięki czemu powstaje pierzga (chleb pszczeli). Gromadzony w komórkach plastra pyłek i pierzga służą jako bieżący pokarm oraz zapasy pszczół.

Wielkość, kolor, kształt oraz waga ziaren pyłku zależne są od gatunku rośliny, z której powstają. Kolor pyłku waha się od jasnożółtego do czarnego.

JAKI JEST SKŁAD PYŁKU KWIATOWEGO?

Ze względu na składniki odżywcze pyłek może być znakomitą alternatywą dla witaminowych suplementów diety. Zawiera on co najmniej 18 witamin (m.in. witaminy C, E, D i K, kwas foliowy, rutyna, kwas askorbinowy, prowitamina A, tiamina, niacyna), 22 aminokwasy (w tym egzogenne- takie, których organizm człowieka nie jest w stanie sam wyprodukować), 25 składników mineralnych (m.in. P, Ca, K, I, Zn, Cu, Na, Hg, Mg, Se, B), około 23% białka, 14 kwasów tłuszczowych i 11 enzymów.

PYŁEK PSZCZELI (KWIATOWY) – JAKIE MA WARTOŚCI LECZNICZE?

♦ Wysoka zawartość substancji białkowych w pyłku jest pomocna przy uzupełnianiu niedoboru białka w diecie. Pyłek kwiatowy poleca się jako stały składnik diety wegetariańskiej lub jako dodatek w trakcie kuracji odchudzającej. Łyżeczka pyłku rozpuszczona w ciepłym płynie (np. wodzie, kawie lub herbacie) doskonale hamuje głód, a także reguluje przemianę materii.

♦ Reguluje procesy trawienne oraz wpływa na wielkość i skład flory bakteryjnej w organizmie. Pyłek pszczeli jest pomocny przy leczeniu zapalenia wątroby, miażdżycy, w chorobie wrzodowej dwunastnicy i żołądka oraz podczas różnych zaburzeń metabolicznych. Pozwala w krótkim czasie uzupełnić braki pierwiastków w organizmie, dlatego polecany jest osobom, których dieta zawiera zbyt dużo przetworzonej żywności.

♦ Wspomaganie prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego następuje dzięki zawartości magnezu, cynku i selenu. Pyłek pszczeli podnosi odporność organizmu na zakażenia zwiększając ilość przeciwciał. Profilaktyczne spożywanie pyłku zapobiega grypie i przeziębieniom. W przypadku zachorowania łagodzi przebieg infekcji i skraca czas choroby.

♦ Działa wzmacniająco na naczynia krwionośne, zapobiega ich pękaniu, poprawia krążenie, obniża poziom cholesterolu, hamuje agregację (zlepianie) płytek krwi. Wspomaga leczenie zaburzeń krążenia oraz stanów pozawałowych. Żelazo, miedź, mangan i kobalt pomagają w leczeniu anemii.

♦ Działanie przeciwbakteryjne i grzybobójcze to kolejna z cennych właściwości. Pyłek także odtruwa organizm z pozostałości leków, nadmiernej ilości kofeiny, czy nikotyny.

♦ Spożywanie pyłku znacznie wzmacnia organizm i psychiczne samopoczucie człowieka. Poprawa koncentracji oraz odczucie przypływu energii odczuwalne są już po kilku minutach od wypicia herbaty lub kawy z dodatkiem pyłku pszczelego.

♦ Cynk zawarty w pyłku pszczelim dobrze wpływa na porost włosów. Ekstrakty z pyłku pszczelego wprowadzane do kosmetyków wykazują korzystne działanie na skórę i włosy. Odżywienie i wygładzenie skóry, przywrócenie elastyczności, opóźnianie procesu starzenia, nadanie skórze zdrowego wyglądu to kilka z jego podstawowych właściwości. Maseczkę z użyciem pyłku można przygotować samodzielnie w domu! (szybki i sprawdzony przepis znajdziecie poniżej)

JAK STOSOWAĆ PYŁEK PSZCZELI (KWIATOWY)?

Na początku warto sprawdzić jak nasz organizm reaguje na pyłek kwiatowy. Za pierwszym razem warto przyjąć jego niewielką dawkę i obserwować swój organizm przez dobę. Jeśli nie zaobserwujemy żadnych niepokojących zmian śmiało możemy korzystać z jego wspaniałych właściwości.

U osób dorosłych stosuje się codziennie 20-40 g w celach terapeutycznych. Można przyjąć, że jedna łyżeczka to 7,5 g pyłku, zatem dawka dzienna to 3-6 łyżeczek tego produktu dla dorosłych oraz 1-2 łyżeczki dla dzieci. Pyłek można przyjmować 2/3 razy dziennie, 30 minut przed posiłkiem.

Przygotowanie: Przygotowany pyłek kwiatowy zalewamy przegotowaną, ostudzoną wodą i odstawiamy na kilka godzin (porcję, którą planujemy spożyć rano możemy przygotować wieczorem dzień wcześniej). Przed spożyciem dodajemy odrobinę letniej wody, gdyż organizm najlepiej przyswaja pyłek, kiedy woda ma około 40 stopni C. Dla smaku można osłodzić miodem.

Pyłkowe kuracje stosujemy przez 1-3 miesiące. Można je powtarzać 3 - 4 razy w ciągu roku.

Profilaktycznie można stosować jedną łyżeczkę pyłku dziennie dodając go do kawy, herbaty, jogurtu lub innych posiłków, do których pasuje nam jako dodatek.

-------

DLA URODY

Maseczka wygładzająco – odżywcza przygotowana samodzielnie.

- 1 łyżeczka sproszkowanego pyłku
- 1 żółtko jajka
- 1 łyżeczka miodu

Powyższe składniki należy dokładnie wymieszać, nanieść na twarz i pozostawić na 30 minut. Delikatnie zmyć i osuszyć skórę.