• Kategorie
  • Szukaj
  • Kasze

Kasza ekologiczna, zależnie od wybranego rodzaju, może stanowić podstawę, jak i dodatek przygotowywanych przez nas potraw. Na śniadanie, obiad, kolację, a nawet deser! Kasza idealnie pasuje jako dodatek do sałatek, zup, potraw mięsnych i wegetariańskich, a także deserów z owocami, naleśników czy pysznych ciast. Tutaj może ograniczyć nas tylko własna wyobraźnia! Warto zatem od czasu do czasu sięgnąć po książkę kucharską lub skorzystać ze strony internetowej z przepisami, aby móc odkrywać nowe smaki.


Kasza ekologiczna – czym się różni od zwykłej?

Dokonywanie świadomych wyborów podczas codziennych zakupów spożywczych to bardzo ważna kwestia. Coraz więcej osób wybiera produkty oznaczone certyfikatem żywności ekologicznej. Tak samo jest z ekologiczną kaszą. Wybierając ją jesteśmy pewni, że w żadnym momencie produkcji nie zostały użyte sztuczne nawozy, pestycydy czy inne szkodliwe substancje chemiczne. Przeprowadzane kontrole dają nam pewność i spokojną głowę.

 

 

Ekologiczna kasza bio – właściwości

Posiłki przygotowane w oparciu o kaszę ekologiczną są bogatym źródłem cennych wartości odżywczych, które są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mimo swojej kaloryczności kasza słynie z tego, że nie tuczy, dlatego też polecana jest osobom na diecie. Cenny błonnik zawarty w kaszy reguluje prace jelit. Kasza zawiera także cenne mikroskładniki takie jak magnez, potas czy cynk, a także witaminy z grupy A, B, E i D. Ekologiczna kasza to skarbnica zdrowia i nie powinniśmy o niej zapominać. Pamiętajmy, że wybierając kaszę w sklepie ekologicznym nie musimy sięgać po ekologiczna kasza gryczana. Niesamowicie pyszną i równie wartościową kaszą może być, np. ekologiczna kasza jaglana, ekologiczny kuskus czy ekologiczna kasza bulgur i nie tylko.